Grillezett szejtán barnarizzsel


Barna rizs:
Fogjuk a rizst, átmossuk egy-kétszer, majd leöntjük róla a vizet. Feldarabolunk egy NAGY hagymát, vagy két kisebbet, apró darabokra. Beletesszük egy nagyon kedves fazékba a rizst és a hagymát, és felöntjük kb. dupla annyi vízzel, mint ameddig ér a fazék falánál a rizs és hagyma kombó. Felrakjuk főni alacsony lángon. Kb 30 perc kell neki. Ez épp elég idő lesz arra, hogy elkészítsük a szejtánt.
Szejtán:
Fogunk egy adag (20 deka) búzasikért beleöntjük egy fazékba, teszünk hozzá, kb. 1 evőkanálnyi búzalisztet, 2 evőkanál olívaolajat, és ízlés szerint fűszereket, sót. Én gyros fűszerkeveréket tettem hozzá főként. Vízzel bekeverjük, egy fa keverőeszközzel, akár fakanál is lehet smile emoticonLassanként adagoljuk hozzá a vizet, hogy lássuk mikor éri el a gumiszerű, az edény falához nem odaragadó állagot. Érdemes abba a fazékban bekeverni amiben főzni fogjuk, ugyanis nekem elég nehéz, és hosszadalmas levakarni a faláról bármelyik edénynek az elég ragadós masszát. Mikor látjuk, hogy összeállt, és megkaptuk az említett gumiszerű, már a dolgokhoz egyáltalán nem ragadó masszát, szépen cipóvá formáljuk, és kb. 5 percig pihentetjük amíg a fazekat megtöltjük vízzel, és fel forraljuk azt. Feldaraboljuk a cipó szerű képződményünket vékony szeletekre, majd beledobáljuk a forrásban lévő vízbe. Mindenképpen dobjuk, így egy kis szerencsével az arcunkba fröccsenhet a tűzforró víz. Hagyjuk főni kb. egy 15 percet. Utána kivesszük a vízből, és apródarabokra vágjuk őket. Veszünk egy NAGYON tapadásmentes serpenyőt, pl. kerámia, amiben alacsony lángon szépen megfelelő mennyiségű, viszonylag sok olajjal/zsírral, viszonylag gyakori kevergetés mellett ropogósra sütjük. A legvégén adunk még hozzá fűszereket tetszés szerint, és átforgatjuk egy kicsit a forró serpenyőn, majd kész.
És kész van. Rávágunk friss zöldséget.
Lehet, hogy esetleg 40 perc is lesz először, de talán belefér. smile emoticon
Lehet enni, egészségünkre. smile emoticon
Szörényi Tamásnak köszönhetjük a receptet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése