Spenótos-tofus szamósza


Tészta:
- 400 g sima liszt
- 100 g tönköly liszta
- 35 g kókuszzsír (felolvasztva)
- 3-4 ek. olaj
- só (ízlés szerint)
- víz (kb. 2-3 dl)
- szerecsendió (opcionális)

Töltelék:
- 400 g leveles, nyers spenót
- 300 g füstölt tofu
- 2 nagyobb burgonya
- fokhagyma (tört, apróra aprított, ízlés szerint)
- só (ízlés szerint)
- szerecsendió (ízlés szerint)
- fehér bors (opcionális)
- 3-4 ek. olaj (spenót alá)
- víz

Plusz:
- ,,ragasztáshoz”: 1-2 teáskanál liszt és 1 dl víz
- olaj (olajban sütéshez: egy lábasban 1-2 ujjnyi, tepsis sütéshez: amivel az egész tepsit ki tudjuk kenni, ha nem használunk sütőpapírt)
- sütőpapír vagy alufólia

Elkészítés:

1.A krumplit, megpucolva, felkockázva könnyen törhetővé főzzük (a főzővizát sózzuk rendesen, mert mint tudjuk, a burgonya csodálatos hatása, hogy a sós ételek ,,rendbe rakja”, vagyis nehezebb sós ízűvé varázsolni, mint mást).
2. A spenótot – ha nagyobbak a levelek – feldaraboljuk. A fokhagymát felmelegítet olajban kicsit megsütjük (max. aranybarnára), majd a hozzáadott spenótot megfonnyasztásig főzzük. A vége fele sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk, ízlés szerint. (Ha a tészta kevésbé sós, akkor lehet bátran sózni a spenótot, mert fel fogja venni a tészta a sósságot.)
3. Amíg hűl a krumpli elkészítjük a tésztát. Összegyúrjuk a hozzávalókat és annyi vizet adunk hozzá, amíg egy könnyen kezelhető, de nem ragacsos tésztát kapunk. A gyurmánál kicsit puhább tésztát kellene kapnunk.
4. A krumplit összetörjük a tofuval együtt, ha túl masszív, adjuk hozzá vizet (de nem jó, ha folyik a töltelék! az állaga a beigli diós töltelékéhez legyen hasonló) és hozzákeverjük a spenótot.
5. Ezután lisztes deszkán, felületen kinyújtjuk a golyókat, kb. 10-15 cm átmérőjűre. (Nekem egyáltalán nem tapadtak le, csak épp hogy volt a golyón plusz liszt, a nyújtófára semennyi liszt se kellett.) A körök egyik oldalára teszünk a töltelékből (kb. 2 tk.-nyit), a másik felét teljesen szabadon hagyjuk. Figyeljünk oda, hogy megmaradjon egy 0,5-1 cm-es sáv a tészta végén a töltelék mellett (ide kenjünk a lisztes-vizes keverékből keveset). A töltelék nélküli oldalát ráhajtjuk a töltelékesre és ujjainkkal nyomkodjuk meg. Villával is nyomkodjuk meg vagy fonjuk meg a tésztát.

6. Olajos tepsin (sütőpapírral, alufóliával vagy ezek nélkül) kb. 30 perc alatt készre sülnek.
Bő (1-2 ujjnyi) forró olajban oldalanként 2-3 perc alatt készre sülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése