Bakonyi vegán betyár leves

Pék Tomi küldte nekünk, aki a legutóbbi vegán ételkóstolón nagy sikert aratott ezzel a csodával:

A receptet a szentendrei Túl a szamárhegyen  vegán étterem adta ahol nemrég családommal egy jó lecsós egytálételt ettem. Mivel az ehavi vegán klubban magyaros vegán ételkóstoló volt a téma, a betyárok jutottak eszembe, így a bakonyi betyárlevest alakítottam vegánná. Az eredeti recept egyben fől meg, de mivel a szóját intenzívebben érdemes fűszerezni, ezért én  külön főztem meg hozzá a pörköltet és a levest, amelyek egyébként külön-külön is mennyeire sikeredtek. :-)

Hozzávalók a pörkölthöz:
  • olaj
  • hagyma
  • köménymag
  • bors
  • paprika
  • piros paprika
  • lecsó
  • paradicsom/sűrített paradicsom
  • kétszer váltott vízben kifőzött szójagranulátum
  • 1 pár füstölt gabonakolbász
  • füstölt tofu

a leveshez:
  • olaj
  • hagyma
  • piros paprika
  • őrölt köménymag
  • krumpli
  • karikára vágott sárgarépa
  • karikára vágott fehérrépa
  • 1 csomag zellerzöld
  • kockákra vágott kelkáposzta
  • 1-2 babérlevél
  • a legvégén 1 csomag petrezselyem és 3-4 zúzott/felaprított fokhagyma
Elkészítés:
Először a szója alapot teszem oda, amíg fől, pucolom a zöldségeket.
Felteszek főzni vízbe szójakockát/granulátumot/szeletet.
Ha felforr, vigyázok, nehogy kifusson a habja, és pici hőn gyöngyöztetem kicsit. Leöntöm a főzővizét, mert olyan anyagok vannak benne, amiket nem könnyen emésztünk. Ezt 2-szer ismétlem, a második víz sokkal tisztább már. Fém szűrőben lecsöpögtetem, kész az alap. :-)

Nekilátok a pörköltnek:
Lepirítom a hagymát a felszeletelt paprikákkal.
Ha már finom illatos, köménymagot, pirospaprikát szórok rá.
Ráöntöm a szójaalapot.
Átkeverem, jöhet bele a lecsó, paradicsom, vagy sűrített paradicsom.
Belerakom a feldarabolt gabonakolbászokat - ettől lesz mennyei füstölt íze, és a kockára vágott füstölt tofut. :-)
Ha felforrt, alacsony hőn főzöm sokáig fedő alatt, minél tovább annál finomabb. Időnként megkavarom, és pótlom a vizet, ha elpárolog.

Elkészítem a levest:
Lepirítom a hagymát gyenge lángon.
Ha üveges, bele teszem a piros paprika port, köménymagot.
Beleöntöm a csíkokra szeletelt krumplikat, karikázott sárgarépát és fehérrépát, felaprított zellerzöldet.
Felengedem vízzel, babérlevél, só, kelkáposzta bele.
Fedő alatt felforralom, utána alacsony hőn főzöm. Minél tovább, annál finomabb. :-)

Ezalatt ugye a pörköltem már mennyei lett, a legvégén ellenőrzöm, hogy jó sós-e, és a levesem is jó sós-e.
Lezárom a hőt.
Összeöntöm a kettőt.
Végül egy csomag petrezselymet és a fokhagymákat apóra vágva hozzáadom, fedő alatt összeérik az ízük.

Bár sok összetevő szerepel, egyszerű étel és csodafinom.
Jó sokat érdemes főzni, mert nagyon kapós! :-)
Áldott vegán étkezést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése