Szejtán



 50
dkg
szejtán por
12,5
dkg
graham liszt
1,1
l
víz
4
e.k.
olaj
1
e.k.
mustár
1
k.k.
flekken fűszerkeverék Kotányi
1
k.k.
sültcsirke fűszerkeverék Kotányi



Elkészítés: 
Szejtán készítése házilag a bioboltban kapható búzasikér néven forgalmazott Natura termékből. Fél kg-os csomag porból készíthető kb. másfél kg. búzahús. Ez talán még finomabb, mint a kész termék, és sokkal olcsóbb is.
A sikérport kiöntjük egy nagyobb edénybe és adunk hozzá ¼ résznyi Graham lisztet – fék kiló szejtán pornál 12,5 dkg -és annyi vizet, hogy nokedli tészta állagú masszát kapjunk. Ha puha” husit” szeretnénk, akkor a víz mennyisége legyen 1,1 liter. Sok kísérletezés után azt mondhatom így lesz a legfinomabb és belül is jól megpuhulnak a gombócok. Nagy öblös tálba tegyük a szejtán és liszt keverékét, és a vizet ne apránként, hanem egyszerre öntsük a porra, és nagyon gyorsan keverjük el. Különben hirtelen összeugrik a massza egy gumiszerű anyaggá és nem lesz képes több vizet felvenni. A masszát szitába tesszük és állni hagyjuk kb. 15 percet, így ha nem találtuk el egészen pontosan a víz mennyiségét,a felesleg a szűrőn lecsöpög,és negyed óra alatt összeáll a nokedli tésztánk. Mióta így pontosan kimérem a víz mennyiségét már nincs erre szükségem, de azért nem törlöm ki a leírásból hátha valaki elrontja és jól jön neki ez az ötlet. Ez után több kisebb gombócot formázunk belőle, és bő, kissé sós vízben addig főzzük, amíg megdagadnak és lyukacsos szerkezetűvé nem válnak a gombócok. Ezt úgy ellenőrzöm, hogy kettévágok egyet és ha már belül is laza szerkezetű a gombóc,akkor kész. Ez forrás után kb 30-40 percet vesz igénybe. Ha sietünk, tehetjük kuktába is, de nagyon nagyon megdagadnak, ne tegyünk a kuktába egyszerre sokat. Fújás után kb 10 perc múlva kész. Kiszedjük a vízből és hagyjuk kihűlni. Ez nagyon fontos mert melegen nem tudjuk szép vékonyra szeletelni. Utána felszeleteljük a gombócokat, szép vékony szeletekre, itt a képen látható szeletek nagyon vastagok szerintem, bár ez ízléstől függ. A kihűlt gombócok egy részét le lehet fagyasztani, mert ennyi „hús” nagyon sok, egy négytagú családnak kb. 30-40 dkg egy evésre elég.
Utána készítünk számára egy fűszeres keveréket, amibe egy éjszakára bepácoljuk. Lehet hosszabb vagy rövidebb ideig is pácolni, ez függhet a rendelkezésre álló időtől.
Pác 25 dkg. szejtánhoz: Egy tálba teszünk kb. 4-5 evőkanál olajat, egy csapott kiskanál sült csirke és egy csapott kiskanál flekken fűszerkeveréket. (Kotányi fűszer) Tegyünk hozzá kb. egy csapott evőkanál mustárt is. Ebbe bele kell forgatni a szeleteket és állni hagyni. Ha nincs sok időnk egy 20-30 perc is elég, de ha marad a bepácolt szeletekből, hűtőben egy hétig is eláll, így ha kedvünk van egy kis” sült húsra” gyorsan kisütjük és már kész is.
Frissen - evés előtt - mindkét oldalát teflon serpenyőben kevés olajon átsütjük addig, hogy kezdjen megpirulni. Ha nem házilag készített szeleteket, hanem készen megvásárolható natúr szejtánt használunk, akkor a felszeletelt és bepácolt szeletek mindkét oldalát megsütjük, mikor már mindkét oldala megsült hozzá kell adni egy kevés vizet, majd fedővel azonnal letakarni és addig párolni ebben a gőzben, míg a „husink” zsírjára visszasül, azaz elpárolog róla a víz. Így a szeletek viszonylag omlósak és puhák lesznek. A házilag készített szejtán jóval puhább, mint a boltban készen kapható. Azt jó tudni, hogy ha a forró olajra vizet öntünk, meggyulladhat az olaj, ezért kell azonnal fedővel letakarni vagy lehúzni a tűzről, amíg ráöntjük a vizet és azonnal letakarjuk. Ha nem frissen tálaljuk, a szeleteket, hanem pl. vendégeink lesznek, a „husikat” előre is elkészíthetjük akár előző nap. Majd tálaláskor tegyük kuktába a megsütött szeleteket, az aljára öntsünk egy kis vizet és tegyük a tűzre, de csak addig, amíg a kukta fújni kezd, majd lezárjuk. Ilyen módon a hús puha lesz még másnap is.
Önmagában is tálalható krumplival, rizzsel és salátával, vagy hidegkonyhai készítmények mellé. Felhasználható pl. lecsós szeletnek, tejszínes-gombás raguhoz, és vadas mártáshoz, főzelék tetejére, bármihez, amihez eddig sült húst használtunk. Ne izguljon senki jobb, mint az eredeti. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése